Har du investeret i fast ejendom i løbet af de sidste 30 år, ville du sikkert have gjort det meget godt. Men priserne er nu nået et niveau, hvor det måske ikke længere er optimal investering – måske især ikke på kort sigt. På lang sigt er det ret sikkert at priserne vil blive ved med at stige. Der er dog også andre muligheder – uden for mursten og mørtel leverer aktiemarkedet generelt stadig de bedste historiske afkast.

Med globaliseringen af markederne er det nu muligt for privatpersoner at handle på næsten ethvert marked over hele kloden nærmest hvor som helst og når som helst. Små teknologiselskaber eller bioteknologivirksomheder kan undertiden tilbyde spektakulære gevinster på helt kort sigt. Men din chance for at plukke vinderne ud her blandt titusinder af globale aktier er minimale – du risikerer samtidig at ramle ind i selskaber som går konkurs, hvilket for det meste i praksis betyder at hele din investering går tabt.

Hvis du er til det mere fornuftige og langsigtede når du kigger på virksomheder i større indeks som S&P 500, skal du være opmærksom på de forskellige sektorer inden for dette indeks. For at reducere din risiko er det uhensigtsmæssigt at investere hele din kapital i en enkelt sektor på et givent tidspunkt; det kan være den pågældende sektor har toppet og står overfor en dyb nedtur – endnu værre hvis du kun vælger ét selskab hvor risikoen for uforudsete hændelser er endnu større. Du bliver nødt til at sprede dine investeringer afhængig af hvor meget du har at arbejde med. En god tommelfingerregel siger mindst 20.000 kr. i en aktie og minimum fem selskaber i forskellige sektorer. Dermed skal man op på gerne helst 100.000 kr. for man kan opnå en vis risikospredning.

Hvis du ikke har 100.000 kr. i frie midler, men stadig har lyst til at investere i aktier, kan du også overveje en investeringsforening – her er du for det meste sikker på en meget høj spredning. Du kan samtidig vælge forskellige sektorer, f.eks. biotek og medico. Ulempen er til gengæld at du betaler en mindre beløb for administrationen – bl.a. løn, husleje m.m. til investeringsforeningens medarbejdere. Hvor store disse omkostninger er i procent kan man for det meste relativt nemt grave frem på de fleste investeringsforeningers hjemmesider.

About Prago

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.